Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Kawa – co warto o niej wiedzieć?

Kawa, czyli napój z palonych ziaren kawowca, to jeden z najpopularniejszych napoi na świecie i główne źródło kofeiny. Ze względu na swoje zalety ma bardzo wielu zwolenników. Doceniają ją zarówno zabiegane mamy, jak i studenci podczas sesji. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez przygotowania kubka kawy. Picie jej w rozsądnych ilościach sprawi, że na co dzień możemy bez przeszkód korzystać z dobroczynnych właściwości, które posiada.

Skąd wywodzi się kawa?

Prawdopodobnie kawa pochodzi z Etiopi, gdzie po raz pierwszy była spożywana już w I tysiącleciu p.n.e. Pierwsza metoda preparowania nasion pojawiła się w XIII lub XIV wieku w Jemenie, a została sprowadzona przez kupców. Mimo iż spotykała się z niechęcią wśród wielu ludzi, szybko zdobyła swoich zwolenników. Trudno stwierdzić kiedy dokładnie kawa przybyła do Europy, jednak pojawiła się z dużym opóźnieniem. Do Polski dotarła pod koniec XVII wieku za sprawą Turków, a pierwsze kawiarnie pojawiły się w Gdańsku.

Korzyści płynące z picia kawy

Głównym i najbardziej znanym składnikiem, za który tak bardzo cenimy kawę, jest kofeina. Dzięki niej odczuwamy mniejsze zmęczenie i jesteśmy bardziej pobudzeni. Pozytywnie wpływa na koncentrację oraz poprawia pamięć krótkotrwałą. Przyczynia się również do przyspieszenia przemian metabolicznych w organizmie, dlatego kawa jest uważana za napój wspomagający zrzucenia zbędnych kilogramów. Zawiera również dużą ilość przeciwutleniaczy, które likwidują wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia. Polifenole również powstrzymują odkładanie się cholesterolu, czyli przyczyny zawału serca czy udaru mózgu.

Odmiany

Kawa posiada wiele odmian, dlatego warto poznać jej różne smaki i aromaty w celu znalezienia swojej ulubionej. Najpopularniejszym gatunkiem na świecie jest Arabika, która dominuje w ogólnej produkcji. Ze względu na swój łagodny napar nie wymaga jakichkolwiek domieszek. Drugim znanym gatunkiem jest Robusta, odkryta dość późno (XIX w.). Łatwiejsza w uprawie, zawiera więcej kofeiny i charakteryzuje się ostrym smakiem.

Zobacz także  57. Ogólnopolski Festiwal Kapel i Śpiewaków Ludowych w Kazimierzu Dolnym. 22-25 czerwca.

Więcej na temat kawy znajdziesz na https://www.czasnaherbate.net/kawy-c-16.html.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *