Nalewki robią furorę. Mimo ogromnej konkurencji browarów piwowarskich, winnic i destylarni gorzałki to właśnie nalewki stają się naszym wyśmienitym produktem lokalnym. Cuda i ozdrowienia za sprawą tych płynów znane są od setek lat. Ich walory smakowe, barwa budzą emocje i sprawiają pęczniejącą ilość przepisów na ten trunek.
Nasze lubelskie nalewki są liderami wielu ogólnopolskich turniejów organizowanych w różnych regionach kraju. To w 2003 roku w Lublinie za sprawą Kresowej Akademii Smaku narodziły się konkursy organizowane dziś w całej Polsce.
Tradycje nalewek to oczywiście zakonnicy (kazimierscy również). Leczyły wiele dolegliwości, dostarczając przy tym miłych wrażeń smakowych. Do tych najsłynniejszych należy TYBETAŃSKA NALEWKA Z CZOSNKU (zaznaczmy, że tą nalewkę musimy sporządzić z polskiego czosnku) ten sprowadzany z Chin nie ma takich właściwości. Dlatego warto wybrać się w piątek lub wtorek na kazimierski targ i poszukać najładniejszego. Inne nalewki jak cytrynica usuwa zmęczenie, poprawia wzrok (pita tylko w odpowiednich ilościach!) a z czarnego bzu poprawia odporność.
Mówi się o nalewkach na nadwagę??? Stosowanych po posiłkach. Być może kieliszek tej nalewki z mniszka lekarskiego, z łopianu i z pokrzywy, kropli miętowych oraz dziurawca pozwala na szybsze zapomnienie o dokładce schabowego z kartofelkami?
Pewnie wszyscy znamy łącką – polską słynną śliwowicę. Jednak kto zna historię Kazimierza Dolnego ten z pewnością z zapartym tchem nie raz wysłuchał opowieści o wieczornych wędzeniach śliwek z kazimierskich sadów o zbieraniu mirabelek, malin, ziół. To wszystko w jednym celu. Zapewnienia najlepszego towaru pod przyszłe „uzdrowicielskie” trunki.
Woda z kazimierskich źródeł, krystalicznie czysta doskonale uzupełnia ten skład. Gdy dodamy do tego wychodzący zza Baszty i Zamku Księżyc (czasami Dwa Księżyce) już wiemy, że „księżycówka” wyjdzie doskonała. Praktycznie wszystko już mamy. Czekając na efekty odwiedzajmy Kazimierz Dolny, nazbierajmy towaru pod przyszłe nalewki, posłuchajmy rad fachowców. Zaglądajmy do Restauracji, Kawiarni, zatrzymajmy się w Pensjonatach, Kwaterach, Hotelach, Agroturystykach, gdzie gość zawsze mile widzianym.
A gdy zapadnie zmrok kazimierska nalewka spłynie wspaniałym smakiem i aromatem co sprawdziliśmy już nie raz!