Witamina E bardzo często nazywana jest witaminą młodości. To dzięki niej możemy cieszyć się doskonałym wyglądem skóry i włosów. Jednak to nie jedyne działanie witaminy E, które sprawia, że warto zadbać o jej obecność w diecie. Dowiedz się więcej na temat witaminy E!
Witamina E – właściwości
Jedną z najważniejszych funkcji witaminy E jest zwalczanie wolnych rodników. Te cząsteczki są bowiem wszechobecne i mogą wywoływać wiele poważnych schorzeń, w tym nowotwory. Wpływają one również na szybsze starzenie się tkanek. Dzięki uzupełnieniu diety o odpowiednie ilości witaminy E można uniknąć tego scenariusza.
Witamina E odpowiada również za właściwą ruchliwość mięśni oraz wspomaga płodność, zarówno u mężczyzn, jak i kobiet. Podczas ciąży jest również niezbędna dla właściwego rozwoju płodu. Substancja ta obniża również poziom cholesterolu. Wpływa ona również na pracę serca, a także ma znaczenie dla odpowiedniej ostrości wzroku.
Witamina E doskonale wpływa również na kondycję skóry oraz włosów. Stają się one znacznie bardziej elastyczne i doskonale nawilżone, a przy tym przyjemne w dotyku. Dlatego też witaminę E warto stosować nie tylko wewnętrznie, lecz także zewnętrznie.
Witamina E – niedobór
Do niedoborów witaminy E dochodzi przede wszystkim u osób z zaburzeniami wchłaniania, cierpiących na mukowiscydozę, celiakię lub zespół Bassena-Kornzweiga. Do objawów jej niewystarczającego poziomu w organizmie zaliczyć można:
- pogorszenie stanu skóry i włosów,
- zaburzenia neurologiczne,
- przewlekłe zmęczenie,
- anemię,
- znaczne osłabienie siły mięśni,
- niepłodność,
- spadek koncentracji,
- zaburzenia widzenia,
- obniżenie odporności,
- problemy z koncentracją.
Dzięki stosowaniu odpowiedniej diety, bogatej w żywność zawierającą witaminę E, tego typu objawy nie powinny wystąpić. Jeśli jednak podejrzewamy u siebie niedobór tej substancji, warto skonsultować się z lekarzem i wykonać odpowiednie badania. Zamiast przyjmować bezsensownie jej większe ilości, dla poprawy zdolności umysłowych oraz odporności znacznie lepiej będzie wybrać naturalne preparaty.
Więcej ciekawych informacji na stronie: Pelafenlek.pl.
Nadmiar witaminy E
Przy stosowaniu jedynie naturalnej witaminy E, czyli tej pochodzącej z żywności, istnieje bardzo niewielkie ryzyko jej przedawkowania. Może ono jednak wystąpić u osób przyjmujących suplementy, np. witaminę E w kapsułkach. Do objawów jej nadmiaru należą:
- kłopoty ze wzrokiem,
- zaburzenia ze strony układu pokarmowego, jak nudności czy biegunki,
- bóle głowy,
- przewlekłe zmęczenie,
- bolesność mięśni.
W przypadku potwierdzonego nadmiaru witaminy E należy zasięgnąć porady lekarza oraz natychmiast zaprzestać stosowania preparatów z jej zawartością.
Zapotrzebowanie na witaminę E
Witamina E, aby pomagała w zachowaniu dobrego zdrowia, powinna być dostarczana do organizmu w określonych dawkach:
- niemowlęta do 6 miesiąca życia – 4 mg,
- niemowlęta do 12 miesiąca życia – 5 mg,
- dzieci do 6 roku życia – 6 mg,
- dzieci do 9 roku życia – 7 mg,
- chłopcy od 10 roku życia oraz dorośli mężczyźni – 10 mg,
- dziewczęta od 10 roku życia oraz dorosłe kobiety – 8 mg,
- kobiety w ciąży – 10 mg,
- kobiety w okresie laktacji – 11 mg.
Witamina E – występowanie
Do dobrych źródeł witaminy E zaliczyć można przede wszystkim oleje, w tym słonecznikowy, sojowy czy rzepakowy, a także niektóre orzechy oraz migdały. Jej duże ilości znajdują się również w zarodkach roślin czy kiełkach. Znaleźć ją można też w rybach, otrębach, maśle oraz niektórych warzywach, jak jarmuż, pomidory, brokuły czy szpinak. Witamina E występuje także w owocach, w tym w awokado oraz czarnej porzeczce.
Warto pamiętać, że witamina E najlepiej wchłania się w towarzystwie tłuszczów. Jej przyswajanie poprawiają również witaminy A, C oraz z grupy B, selen, fosfor oraz mangan.
Przyjmowanie odpowiednich ilości witaminy E jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia. Dlatego warto pamiętać o włączeniu jej do codziennej diety.
Źródła:
http://www.izz.waw.pl/attachments/article/33/NormyZywieniaNowelizacjaIZZ2012.pdf